September 2, 2007

Takoyaki Party

ဂ်ပန္စာ သင္ေပးတဲ့ ဆရာ၊ ဆရာမေတြက မေန႔က ဂ်ပန္မုန္႔တစ္မ်ိဳးလုပ္ေကၽြးမယ္ဆုိျပီး ခ်ိန္းထားတာနဲ႔ ေန႔လည္ ၁၂ နာရီေလာက္က်ေတာ့ အိမ္ကုိေရာက္လာၾကတယ္။ ခဏတျဖဳတ္နားျပီးတာနဲ႔ အိမ္နားမွာရွိတဲ့ Department Store ကုိ ေစ်း သြား၀ယ္ၾကတာေပါ့။ ကုိယ္ကလည္း ဘာပစၥည္းေတြ လုိမယ္ဆုိတာ မသိေတာ့ ၾကိဳတင္ျပီး ၀ယ္မထားေပးခဲ့ႏုိင္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူတုိ႔နဲ႔ပဲ အတူသြား၀ယ္ျဖစ္ခဲ့တယ္။

သူတုိ႔ လုပ္ေကၽြးမဲ့မုန္႔က Takoyaki (တာကုိရကိ) ပါ။ Osaka ဘက္မွာေတာ့ Takoyaki ဆုိင္ေတြ မ်ားသလုိ ပုိျပီးလည္း စားလုိ႔ေကာင္းတယ္၊ နာမည္လည္းၾကီးတယ္လုိ႔ ဆရာမက ေျပာျပပါတယ္။ ေနာက္ျပီး Osaka ကလူေတြကေတာ့ Takoyaki ကုိ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ အိမ္မွာပဲ လုပ္စားၾကတာမ်ားတယ္္။ Takoyaki လုပ္ရင္ သုံးတဲ့ အုိးကုိ အိမ္တုိင္းမွာ ၀ယ္ထားေလ့ရွိတယ္လုိ႔လည္း ေျပာျပပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း Osaka သူစစ္စစ္ ဆရာမက မုန္႔လုပ္ဖုိ႔အုိးကုိ သူ႔အိမ္မွာရွိတဲ့ဟာ ယူလာေပးတာပါ။ Takoyaki မုန္႔ကုိ ျမန္မာလုိ လြယ္လြယ္ေခၚရင္ေတာ့ ေရဘ၀ဲမုန္႔ေပါ့။ YouTube မွာေတာ့ Octopus Ball လုိ႔ေခၚထားတာပဲ။ Tako ရဲ႕ အဓိပၸါယ္က ေရဘ၀ဲပါ။ yaki ဆုိတာကေတာ့ grill လုပ္ထားတာကိုေခၚေပမယ့္ ဒီမွာက်ေတာ့ မုန္႔ကုိ အပူေပးျပီး လုပ္ထားတာပါပဲ။

မုန္႔လုပ္ဖုိ႔ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေရဘ၀ဲ၊ မုန္႔ႏွစ္လုပ္ဖုိ႔ အမႈန္႔၊ ဂ်င္းနဲ႔ ရွာလကာရည္ စိမ္ထားတာ၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ ပင္လယ္ေရညွိအေျခာက္ကုိ အမႈန္႔လုပ္ထားတဲ့ဟာ၊ Takoyaki sauce, mayonnaise၊ Cheese ၁ထုပ္၊ ျပီးေတာ့ ဂ်ပန္ေတြ စားေလ့ရွိတဲ့ jelly တစ္မ်ိဳးလည္းပါပါတယ္။ အဲဒါေတြက အဓိက ပစၥည္းေတြပါပဲ။ ဂ်ပန္မုန္႔လုပ္စားတာဆုိေတာ့ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြက အရံသင့္ ရွိျပီးသားေတြကုိ ၀ယ္လုိက္ယုံပါပဲ။ ပင္ပင္ပန္းပန္း ခက္ခက္ခဲခဲ လုပ္ရတာ မပါ ပါဘူး။ အရင္ကေတာ့ စားခ်င္ရင္ ဆုိင္မွာ၀ယ္စားလုိက္တာပဲဲ။ အခု ဒီမုန္႔လုပ္နည္းသိသြားေတာ့လည္း ေတာ္ေတာ္ လြယ္ပါတယ္။

ဂ်ပန္ဆရာက ေယာကၤ်ားေလးေပမယ့္ မုန္႔လုပ္ဖုိ႔အတြက္ သူဘာသာသူပဲ ျပင္ပါတယ္။ မုန္႔အႏွစ္လည္း သူ႔ဘာသာသူ စပ္တယ္။ လွီးစရာ ရွိတာလည္း သူဘဲ လွီးတယ္။ က်မနဲ႔ ဆရာမေတြကေတာ့ Blog ေတြ ေလွ်ာက္သြားျပီး ျမန္မာျပည္က ရႈခင္းပုံေတြ ျပရင္း အလုပ္ရႈတ္ေနၾကတာပါ။ မိန္းခေလးေတြ ဘာမွ လုပ္ေပးစရာ မလုိပါဘူး။ (ဒီတစ္ခါ အသက္သာဆုံးပဲ။ သူက အားလုံးျပီးေတာ့လည္း ပန္းကန္ေတြ ေဆးေၾကာသြားေပးေသးတယ္ေလ။ )

ဒါကေတာ့ မုန္႔မလုပ္ခင္ ပစၥည္းေတြေပါ့။




ဆရာက ေခါင္းကုိ မ်က္ႏွာသုတ္ပု၀ါၾကီးစီးျပီးေတာ့ ေရဘ၀ဲေတြ စျပီးလွီးေတာ့တာပဲ။ အခုလွီးေနတာကေတာ့ ဂ်ပန္ Jelly လုိမ်ိဳးကုိ လွီးေနတာပါ။ သူတုိ႔ေခၚတာကေတာ့ Konnyaku (ကြန္ညခု)တဲ့။


စစခ်င္း မုန္႔လုပ္တဲ့အုိးေလးကုိ ပူလာေအာင္ ပလပ္ေပါက္ထုိးထားလုိက္ျပီး အုိးပူလာေတာ့ ဆီလုိက္သုတ္ထားရတယ္။ ျပီးရင္ မုန္႔အႏွစ္ရယ္ ၾကက္ဥရယ္ ေဖ်ာ္ထားတာကုိ အိုးထဲ လိုက္ျဖည့္လုိက္တာ။ ဆရာမ တစ္ေယာက္က ေရဘ၀ဲ၊ Jelly တုံး၊ ၾကက္သြန္မိတ္ ၊ ဂ်င္း၊ လွီးထားျပီးသားေတြ လိုက္ျဖဴးေပးတယ္။


တေအာင့္ၾကာရင္ တုတ္ေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႔ လုိက္ေမႊေပးတာ ေပ်ာ္စရာ။ အလုံးေလးျဖစ္ေအာင္ လွည့္ေမႊျပီး တဖက္ျပန္လွန္ရတယ္။ မလုပ္တတ္ခင္ေတာ့ တုတ္နဲ႔ ေလွ်ာက္ဆြထားတာ ပြေပကုန္တာေပါ့။ ေနာက္ပုိင္းမွ အဆင္ေျပသြားတယ္။




က်က္ျပီဆုိရင္ မုန္႔လုံးေလးေတြကုိ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္လုိက္ျပီး အေပၚက Takoyaki sauce (အညိဳေရာင္အႏွစ္)၊ mayonnaise စမ္းျပီး အေပၚဆုံးကမွ ေရညွိအေျခာက္မႈန္႔ေလး ျဖဴးျပီးရင္ စားလုိ႔ရျပီ။



ဆုိင္မွာစားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဒီလုိ ပုံစံေလး စားရတယ္။

စက္တင္ဘာ ၂၊ ၂၀၀၇။

4 comments:

Anonymous said...

Sha..lute....:)

MgThaJan said...

စားေကာင္းမဲ့ပံုပဲဗ် ကြ်န္ေတာ္တို႕ မုန္႕လင္မယားနဲ႕စာရင္ ဘယ္လိုလဲ :)

nu-san said...

ဟုတ္ ကုိသၾကၤန္ေရ..
မုန္႔လင္မယား နဲ႔ေတာ့ မတူဘူး။
”စားျပီး နားမလည္”လုိ႔ ေျပာရင္လည္း ခံရေတာ့မယ္.. စားေကာင္းတယ္ အရသာေတာ့ မတူဘူး။ မုန္႔ႏွစ္ရယ္ ပါ၀င္တဲ့ အစာပလာေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္မယ္။ :)

Raymond.Kyaw Minn Naing said...

ကြ်န္ေတာ္တို႕လဲ အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. စကၤာပူမွာေတာ္ေတာ္စားၾကတယ္ ။တခါတေလ အဲဒါကိုပဲ ညစာလိုစားပစ္လိုက္တာ.။ :D