August 4, 2007

Kushi Age


ျပီးခဲ့တဲ့ ပိတ္ရက္ တနဂၤေႏြေန႔က သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔အတူ စားခဲ့ရတဲ့ ဂ်ပန္အစားအစာ ပါ။ သူတုိ႔အေခၚကေတာ့ Kushi Age(ခုရွိ အဂဲ) တဲ့။ Kushi က ျမန္မာလုိ တုိက္ရုိက္ဘာသာျပန္ရမယ္ဆုိရင္ တုတ္ထုိး ဒါမွမဟုတ္ အသားတခုခုကုိ တုတ္နဲ႔ထုိးတာမ်ိဳးကုိ ေခၚတာပါ။ Age ကေတာ့ ေၾကာ္တာဆုိေတာ့ ျမန္မာလုိ ေခၚရရင္ တုတ္ထုိးေၾကာ္ေပါ့။ ကၽြန္မလည္း တခါမွ မစားဘူးပါဘူး။ သူငယ္ခ်င္း ဂ်ပန္မေလး နဲ႔အတူ သြားစားျဖစ္လုိ႔သာ အဆင္ေျပတာပါ။ ကုိယ့္ဘာသာ ကုိယ္ဆုိရင္ ကၽြမ္းကၽြမ္းက်င္က်င္ မေျပာတတ္ မဆုိတတ္ဆုိေတာ့ ဒီမွာ ေနရတာ communication က သိပ္ေတာ့ အဆင္မေျပလွပါဘူး။ ဒါေပမယ့္လည္း သူတုိ႔ရုိးရာ အစားအစာေတြကုိ အရင္ဆုံး စမ္းစားၾကည့္မယ္ ဆုိျပီး စိတ္ကူးရတာမို႔လုိ႔ အဲဒီ့ဂ်ပန္မေလးကုိ အကူအညီေတာင္းေတာ့ သူကရုံးပိတ္ရက္ တပတ္ကုိ တမ်ိဳး စားၾကည့္ၾကမယ္ဆုိျပီး ဒီဆုိင္ေလးမွာ အတူသြားစားၾကတာပါ။

အဲဒီ့ဆုိင္မွာစားလုိ႔ရတာက ၁ နာရီအတြင္းမွာ ကုိယ္ၾကိဳက္ရာကုိ ၾကိဳက္သေလာက္ ယူစားလုိ႔ရပါတယ္။ အေအးေသာက္မယ္ဆုိရင္လည္း ၾကိဳက္သေလာက္ ယူေသာက္လုိ႔ရပါတယ္။ ျပီးရင္ အခ်ိဳတည္းဖုိ႔ ကိတ္မုန္႔၊ ပူတင္း၊ ေရခဲမုန္႔ အဲဒါေတြလည္း ကုိယ္စားႏုိင္သေလာက္ ယူစားေပါ့ေလ။ ဂ်ပန္လုိေခၚတာက Tabehodai (တဘဲဟုိးဒုိင္း) လုိ႔ေခၚၾကတယ္။ တုတ္ထုိးထားတာကုိ ျမင္ခဲ့ရသေလာက္ကေတာ့ အာလူး ၊ခရမ္းသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း(လုံးလုံးမစပ္ပါ) ၊ sausage၊ ၀က္သား၊ အမဲသား၊ ပုဇြန္၊ တုိ႔ဟူး၊ မႈိ ၊ ဖရုံသီး အဲဒါေတြအျပင္ တျခား ဟာေတြလည္းရွိပါေသးတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္တာေလးပဲ ေရြးျပီး ယူလာတာပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲဒီ့တုတ္ထုိးထားတာေလးေတြကုိ မုန္႔ႏွစ္လုိမ်ိဳးထဲ အရင္ႏွစ္ျပီး ေဘးမွာ အျဖဴမႈန္႔သုတ္ပါတယ္။ ျပီးမွ ဆီထဲထည့္ေၾကာ္၊ က်က္ျပီဆုိရင္ ယူစားယုံပါပဲ။ ဆုိင္မွာေရးထားတာက တခါေၾကာ္ရင္ ၅ ေခ်ာင္းပဲ ဆီခြက္ထဲကုိ အမ်ားဆုံးထည့္ေက်ာ္ရမယ္တဲ့။ ကၽြန္မတုိ႔က မသိေတာ့ ျမန္ျမန္က်က္ေအာင္ တခါတည္း အမ်ားၾကီးထည့္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္း ဂ်ပန္မေလးက ေဘးမွာ စာေရးထားျပီး ရွင္းျပထားတယ္ဆုိမွ ကၽြန္မတုိ႔ ထည့္ထားတာေတြကုိ ျပန္ဆယ္ရပါတယ္။ စာလည္း မဖတ္တတ္ေတာ့ မသိဘူးေလ။

ဒီဆုိင္က တခါစားရင္ ယန္း ၂၀၀၀ (၁၅ ေဒၚလာပတ္၀န္းက်င္) ဆုိေတာ့ ျမန္မာအေနနဲ႔တြက္ရင္ ေစ်းၾကီးတာေပါ့။ ဒါေပမယ့္ ဂ်ပန္မေလးနဲ႔လည္း စကားစျမည္ေျပာရင္း သူတုိ႔ အေလ့အထေလးေတြ သိလုိက္ရေတာ့ သြားစားရတာ ေပ်ာ္လည္း ေပ်ာ္တယ္ ျပီးေတာ့ အေတြ႔အၾကံဳသစ္လဲရတာေပါ့။ ဓာတ္ပုံေတြက မစားခင္ ရုိက္ယူထားတာ။ ဒီအစားအစာက Kansai ဘက္မွာ စားတာပါ။ Osaka ဘက္ေပါ့။ Tokyo မွာေတာ့ အဲဒီ့လုိ ဆုိင္မ်ိဳး မေတြ႔မိဘူးလုိ႔ ဂ်ပန္မေလးက ရွင္းျပပါတယ္။


ဆုိင္အ၀င္၀မွာေပါ့..


ကုိယ္စားခ်င္တာေတြကုိ ယူလာျပီး အခုလုိ စုထားတယ္။ ျပီးရင္ မုန္႔ႏွစ္အရည္ရယ္ ေဘးက အျဖဴမႈန္႔သုတ္တယ္။


မုန္႔ႏွစ္သုတ္ျပီးသားေတြကုိ ဒီလုိမ်ိဳး ဆီထဲထည့္ေၾကာ္တယ္။


က်က္သြားရင္ ဆယ္ထားျပီး ေဘးမွာ ခဏတင္ထားရတယ္။ ခ်က္ခ်င္းစားရင္ ဆီမစစ္ပဲစားေတာ့ အီတယ္.. ခဏေနဆုိရင္ ဂ်ပန္အခ်ဥ္ရည္ နဲ႔ တုိ႔ျပီးစားယုံပဲေလ။

ဇူလုိင္ ၂၉၊ ၂၀၀၇။

No comments: