တနလၤာေန႔ ဇူလုိင္ ၃၀ ရက္ေန႔က ဂ်ပန္မွာ အပူဆုံးေန႔ပါ။ ဂ်ပန္လုိေခၚတာက doyoo no ushi no hi (ဒုိရုိး ႏုိ ဥရွိ ႏုိ ဟိ) လုိ႔ေခၚတယ္။ သူတုိ႔ကုိ ဘာအဓိပၸါယ္ရွိလဲေမးၾကည့္ေတာ့ အလုပ္အတူတူလုပ္ေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္း ဂ်ပန္မ ေလး ေျပာတာက အဲဒီ့ေန႔ကုိ အဂၤလိပ္လုိဆုိရင္ Dog days လုိ႔ေခၚတယ္တဲ့။ ေႏြရာသီ (summer) ကေန ေဆာင္းဦးေပါက္ (autumn) ကုိေျပာင္းခါနီး မွာ အပူရွိန္ျမင့္လုိ႔ ဂ်ပန္ေတြက ငါးရွဥ့္စားေလ့ရွိၾကတယ္။ အပူဆုံးေန႔မွာ ငါးရွဥ့္စားရင္ အားရွိတယ္ vitamin လည္းရတယ္။ အားျပန္ျပည့္တယ္ အရမ္းပူတဲ့ရာသီဥတု ဒဏ္ကုိလည္း ခံႏုိင္ရည္ရွိတယ္ ဆုိတဲ့ အယူအဆနဲ႔ ဂ်ပန္တုိင္းဟာ အဲဒီ့ေန႔မွာ ငါးရွဥ့္ ကုိ အထူးမွာစားေလ့ရွိတယ္။
ကၽြန္မလည္း ရုံးက သူငယ္ခ်င္းမေလးက ထမင္းစားရင္ အတူသြားစားမယ္လုိ႔ ေျပာတာနဲ႔ သူတုိ႔နဲ႔အတူ ေန႔လည္စာ သြားစားျဖစ္ခဲ့တယ္။ ပုံမွန္ ရုံးခ်ိန္က ၁၂ နာရီကေန ၁ နာရီပါ။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ့ေန႔က ငါးရွဥ့္ထမင္းေရာင္းတဲ့ဆုိင္မွာ လူတန္းစီျပီး အၾကာၾကီးေစာင့္ရမွာမုိ႔ ေစာေစာထြက္ရေအာင္ဆုိျပီး ၁၁ နာရီ ၄၅ မိနစ္ ရုံးကေန ထြက္လာၾကတာေပါ့။ ဆုိင္က ရုံးနဲ႔ ကပ္လ်က္ပဲဆုိေတာ့ လမ္းလည္း အၾကာၾကီး ေလွ်ာက္မေနရပါဘူး ခဏေလးနဲ႔ပဲ ငါးရွဥ့္ထမင္းေရာင္းတဲ့ဆုိင္ကုိ ေရာက္လာတယ္။ လူေတြက မတ္တပ္ရပ္လ်က္ တန္းစီေနတာ မနည္းပါဘူး။ ဂ်ပန္ေတြ ထုံးစံက မျဖစ္မေန ဒါကုိ ဒီေန႔မွာ စားရမယ္ဆုိရင္ စားကုိ စားရမွဆုိတဲ့ဇြဲကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္ေျပာရမယ္။ ကၽြန္မစိတ္ကေတာ့ ေစာင့္ရတာကုိ စိတ္မရွည္တတ္တဲ့သူဆုိေတာ့ လူမ်ားတယ္ဆုိရင္ ဘယ္ေတာ့မွ အခ်ိန္ကုန္ခံျပီး ရပ္ေစာင့္မေနပါဘူး။ ဒီေန႔မစားရလည္း မနက္ဖန္စားလုိ႔ရတယ္ဆုိျပီး ျပန္ခဲ့မိမွာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ ဂ်ပန္သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔သြားေတာ့ သူတုိ႔နည္းတူ ရပ္ေစာင့္ရတာေပါ့။ ဆုိင္ေနရာကလည္းက်ဥ္းျပန္ လူကလည္း မ်ားဆုိေတာ့ ဆုိင္မွာထုိင္စားဖုိ႔ကုိ ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာေစာင့္လုိက္ရပါတယ္။ ကၽြန္မတုိ႔ ထုိင္စားဖုိ႔ ေနရာရေတာ့ ၁၂ နာရီ ၄၅ မိနစ္ရွိေနပါျပီ။ ကၽြန္မလည္း ရန္ကုန္မွာကတည္းက ငါးရွည့္ဆုိရင္ လုံးလုံးမစားတာ အခု သူတုိ႔ကေခၚလုိ႔ စားဖူးတယ္ရွိေအာင္သာ လုိက္စားျဖစ္တာ စားမွ စားႏုိင္ပါ့မလားဆုိျပီး စုိးရိမ္တာလည္း ပါတယ္။ ေစာင့္ရတာ ၾကာလုိ႔ စိတ္လည္း သိပ္မရွည္ခ်င္ေတာ့ပါဘူး။
၁ နာရီထုိးခါနီးေတာ့ ကၽြန္မတုိ႔စားဖုိ႔အတြက္ ယြန္းဘူူးလုိ ထမင္းဘူူးေလးေတြ တစ္ေယာက္ တစ္ဘူးလာခ်ေပးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဟင္းခ်ိဳ၊ ထမင္းနဲ႔အတူ စားလုိ႔ရတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္၊ ေနာက္ဆုံးေတာ့ ေရေႏြးၾကမ္းေပါ့။ ကၽြန္မလည္း ထမင္းဘူးကုိ ဖြင့္ၾကည့္ေတာ့ ထမင္းကုိ ေအာက္ကထား၊ ငါးရွည့္ကုိ ပဲငံျပာရည္လုိမ်ိဳးနဲ႔မီးကင္ထားျပီး ထမင္းနဲ႔ ျပန္ေပါင္းထားသလုိမ်ိဳးပါ။ အဲဒီ့လုိ လုပ္ထားတယ္လုိ႔ထင္တာပါပဲ။ တခါမွလည္း မစားဖူးေတာ့ စားခါစက စားေကာင္းသလုိလုိနဲ႔ ၾကာၾကာ စားမိေတာ့ ငါးရွဥ့္ညွီနံ႔မခံႏုိင္တာရယ္ ျပီးေတာ့ စားရင္းလည္း အီလာေတာ့ ေနာက္ပုိင္းထမင္းလုတ္ေတြက ဟင္းခ်ိဳန႔ဲ ေမ်ာခ်၊ ေရနဲ႔ေမ်ာခ်ျပီး တစ္ဘူးကုိ ကုန္ေအာင္စားခဲ့ရပါတယ္။ ဂ်ပန္ေတြ ထုံးစံက ကုိယ္က သူတုိ႔အစားအစာကုိ စားၾကည့္ျပီး ၾကိဳက္သည္ျဖစ္ေစ မၾကိဳက္သည္ျဖစ္ေစ ဟန္ေဆာင္ျပီး Oishi (အုိအိရွိ) အရသာရွိတယ္ ဆုိျပီး ေျပာၾကတယ္။ အ ဲဒီ့ေတာ့ ကိုယ္ကလည္း မၾကိဳက္ေပမယ့္ Oishi ဆုိတာကုိ တြင္တြင္ေျပာရင္း ပါးစပ္ထဲက ထမင္းလုတ္ကုိပဲ ေရနဲ႔ေမ်ာခ်ရပါေတာ့တယ္။ ဂ်ပန္လုိ ငါးရွဥ့္ကုိ ေခၚတာ unagi (ဥနဂိ) တဲ့။
ဇူလုိင္ ၃၀၊ ၂၀၀၇။
No comments:
Post a Comment