အမွန္အတုိင္း ေျပာရရင္ က်မ Sushi လည္း မၾကိဳက္ဘူး။ Sashimi လည္း မၾကိဳက္ဘူး။ Sushi ၾကိဳက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ က်မကုိ “ဒီေလာက္ေကာင္းတဲ့ အစားအစာကုိ မၾကိဳက္တာ လူမုိက္တဲ့။ ဂ်ပန္မွာ လြယ္လြယ္၀ယ္စားလုိ႔ရေနေတာ့ မၾကိဳက္တာပါ” ဆုိျပီး ေကာင္းခ်ီးေပးဖူးပါတယ္။
ဂ်ပန္ေရာက္ခါစတုန္းကလည္း Sushi စားဖူးတယ္ရွိေအာင္ ဆုိင္မွာသြားစားခဲ့တာပါ။ က်မသြားစားခဲ့တဲ့ ဆုိင္မွာက်ေတာ့ Sushi ထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ျပားေလးေတြက ထုိင္တဲ့လူေတြေရွ႕ကေန ျဖတ္ျပီး သြားေနတာ၊ ကုိယ္စားခ်င္တာဆုိရင္ လွမ္းဆြဲျပီး စားလိုက္ယုံပါပဲ။ စားျပီးမွ ပန္းကန္ျပားေလးေတြကုိ ေငြရွင္း ေကာင္တာဆီယူသြားျပီး က်သင့္ေငြရွင္းေပးရတာပါ။ အဲဒီတုန္းကလည္း ၁ခု ၂ခုေလာက္ပဲ စားႏုိင္ခဲ့တယ္။ ေနာက္ပုိင္း ဆက္စားလု႔ိမရေတာ့တာနဲ႔ အသားက်က္မယ္ထင္တာေလးေတြပဲ ေရြးယူျပီး စားခဲ့ရတာ မွတ္မိေသးတယ္။ ဆုိင္မွာက ဂ်င္းႏုႏုေလးေတြကုိ ရွာလကာရည္ထဲ ထည့္စိမ္ထားတဲ့ဟာန႔ဲ တြဲစားရတာ၊ အဲဒါ Sushi သိပ္မစားျဖစ္ပဲ ဂ်င္းဖတ္က ပုိစားေကာင္းတာနဲ႔ ဂ်င္းဖတ္ပဲ အမ်ားၾကီး စားျဖစ္ခဲ့တယ္။
ေနာက္ျပီး ရုံးကေန ဂ်ပန္စာ ေခၚသင္ေပးတဲ့ ဆရာမၾကီး အိမ္လာလည္တုန္း က်မတုိ႔ ျမန္မာမိန္းကေလးေတြက မုန္႔ဟင္းခါး၊ ၾကာဇံခ်က္ နည္းနည္းခ်င္းစီ ခ်က္ျပီး ဆရာမၾကီးကုိ ျမန္မာအစားအစာ လုပ္ေကၽြးၾကတယ္။ သူကေတာ့ စားေကာင္းတယ္ စားေကာင္းတယ္ဆုိျပီး က်မတုိ႔ ခ်က္ေကၽြးသမွ် စားရွာတယ္။ က်မတုိ႔အတြက္ Sushi set ကုိ ဗန္းလုိက္၀ယ္လာေပးတာလည္း အမ်ားၾကီးပဲ။ ေစ်းလည္းအေတာ္ၾကီးမဲ့ပုံ။ ထမင္းဆုပ္ေပၚက ငါးဥၾကီးေတြကလည္း ေတာ္ေတာ္ၾကီးတယ္။ ပဲငံျပာရည္နဲ႔တုိ႔စားတာ ၾကိဳက္တဲ့သူအတြက္ေတာ့ ေကာင္းတယ္ေျပာေပမယ့္ က်မ ၾကိဳးစားျပီး စားၾကည့္တာ ငါးဥက ပါးစပ္ထဲမွာ ေပါက္သြားရင္ ညွီတဲ့အနံ႔ကုိ ဘယ္လုိမွ မခံႏုိင္ဘူး။ အဲဒီကတည္းက ဘယ္ေတာ့မွ Sushi မစားျဖစ္ေတာ့တာ အခုထိပါပဲ။
Sashimi စားတုန္းကလည္း အဲဒီလုိပဲ။ ငါးအစိမ္းေတြ ပါးစပ္ထဲထည့္လုိက္ျပီးရင္ ေအးစက္စက္နဲ႔ အစိမ္းၾကီး စားေနရပါလားဆုိတဲ့အသိေၾကာင့္ ဆက္စားလုိ႔ မရေတာ့ဘူး။ ျပီးေတာ့လည္း အသားစိမ္းဆုိတာ တစ္ခါမွ မစားဖူးေတာ့ စားရင္းက ျပန္ေထြးထုတ္ပစ္ခ်င္တဲ့ စိတ္ကုိ မနည္းထိန္းခ်ဳပ္ထားခဲ့ရတယ္။ ေဘးနားက အခ်ိဳရည္နဲ႔ ျမန္ျမန္ေမ်ာခ်ခဲ့ရဖူးတယ္။ ေနာက္ျပီး ပထမ တစ္ခါ ျမန္မာျပည္ျပန္ခါနီးေတာ့ ရုံးက လူေတြက က်မတုိ႔ကုိ Farewell party လုပ္ေပးခဲ့တယ္။ အဲဒီမွာ တမင္ပဲ Sashimi မွာေပးတယ္။ မျပန္ခင္ စားသြားရေအာင္ သူတုိ႔ကေတာ့ ေစတနာနဲ႔မွာေပးတာပါပဲ။ ေစ်းၾကီးေပးရတာ သိေပမယ့္ က်မ တုိ႔ေတာင္ မတုိ႔ခဲ့ဘူး။
ဂ်ပန္ေတြက Sushi ကုိ ပုံစံအမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားၾကတယ္။ ထမင္းပူပူထဲကုိ ရွာလကာရွည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္နယ္ထားျပီး အသား၊ ငါး၊ ပင္လယ္စာ၊ အသီးအရြက္ (အမ်ားအားျဖင့္ သခြားသီးေပါ့)၊ ၾကက္ဥ၊ ငါးဥ ၊ ပင္လယ္ေရညွိအေျခာက္ အဲဒါေတြနဲ႔သင့္သလုိ စားၾကတာပဲ။ ရွာလကာရည္နဲ႔ ထမင္းပါျပီဆုိရင္ပဲ Sushi လုိ႔ေခၚၾကတယ္။
ကုိယ္က ျမန္မာပါးစပ္မုိ႔လုိ႔ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း စားမရလုိ႔ Sushi တုိ႔ Sashimi တုိ႔ မၾကိဳက္တာမွန္ေပမယ့္ သူငယ္ခ်င္း ဂ်ပန္မ စစ္စစ္က သူလည္း အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း စားမရလုိ႔ Sushi နဲ႔ Sashimi ကုိ မၾကိဳက္ဘူးတဲ့။ သူေျပာတာ ၾကားခါစက အရမ္းအံ့ၾသမိတာေပါ့။ ဘယ့္ႏွယ္ ဂ်ပန္မက သူတုိ႔ စားေနၾက အစားအစာကုိ မၾကိဳက္ဘူး ရွိရတယ္လုိ႔။ ဒါနဲ႔က်မလည္း အေဖာ္ရျပီဆုိျပီး တိတ္တိတ္ေလး ေပ်ာ္သြားတယ္။ “အမယ္... တယ္ဟုတ္ပါလား..ငါတစ္ေယာက္ထဲ အေကာင္းမၾကိဳက္တာမဟုတ္ဘူး။ သူ ဂ်ပန္စစ္စစ္ကလည္း မၾကိဳက္ဘူး။ ဒါဆုိ သူလည္း လူမုိက္ေပါ့။ အမုိက္ အမိုက္ခ်င္းေပါင္းမိျပီ” ဆုိျပီး ကုိယ့္အေတြးနဲ႔ကိုယ္ျပံဳးမိလုိက္ေသးတယ္။
အခု ဂ်ပန္စာ သင္ေပးတဲ့ဆရာကလည္း Sushi ဆုိင္မွာ အလုပ္လုပ္ဖူးေတာ့ သူလည္း ထမင္းရယ္ ရွာလကာရည္ ေရာနယ္ထားတဲ့အနံ႕ကုိ လုံး၀မၾကိဳက္ဘူးတဲ့။ အဲဒီ အနံ႔မခံႏိုင္တဲ့သူက Sushi ဆုိင္မွာ အလုပ္လုပ္ခဲ့ရတယ္ဆုိတာ ေျပာျပလုိ႔ ရီခဲ့ရေသးတယ္။ က်မတုိ႔ ျမန္မာ လူမ်ိဳးထဲမွာကုိပဲ မုန္႔ဟင္းခါး ၊ အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ၊ အသုပ္စုံ မၾကိဳက္တဲ့သူ ရွိေသးတာပဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဂ်ပန္လူမ်ိဳး Sushi မၾကိဳက္တာ ဆန္းေတာ့ မဆန္းဘူးေပါ့ေလ။
က်မလည္း Sushi ကုိ ၾကိဳးစားျပီး စားၾကည့္မယ္ဆုိတဲ့ စိတ္ကူးေတာ့ ခဏခဏ ရမိသား။ ဘယ္ေတာ့မွ ဒီလုိ အစားအစာမ်ိဳးကုိ ၾကိဳက္လာမလဲေတာ့ မေျပာတတ္ေတာ့ပါဘူး။ လူ႔စိတ္ဆုိတာကလည္း ေျပာင္းလဲတတ္တာဆုိေတာ့ အခုမၾကိဳက္ေပမယ့္ ေနာင္တစ္ခ်ိန္ ၾကိဳက္ခ်င္ၾကိဳက္လာႏုိင္တာပဲ မဟုတ္လား။ ကုိယ္ၾကိဳက္လာတဲ့ အခ်ိန္မွာ စားခ်င္တဲ့ အရာကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႔ ရေနပါေစလုိ႔ပဲ ဆုေတာင္းရေတာ့မွာေပါ့ေလ။
ၾကဳံၾကိဳက္တုန္းေတာ့ ျပီးခ့ဲတဲ့ တပတ္က ဂ်ပန္စာ ဆရာမကုိ Sushi လုပ္နည္းေလး သင္ေပးပါလုိ႔ ေတာင္းဆုိလုိက္တယ္။ ဆရာမက ဒီလာမဲ့အပတ္မွာေတာ့ ဂ်ပန္မုန္႔တမ်ိဳး လုပ္ေကၽြးမယ္တဲ့။ ေနာက္တစ္ခါဆုိရင္ေတာ့ လုပ္လုိ႔လည္း လြယ္ျပီး ဘယ္ေနရာမွာမဆုိ ၀ယ္လုိ႔ရတဲ့ ပစၥည္းေတြနဲ႔ လုပ္တဲ့ Sushi လုပ္နည္းေျပာျပေပးမယ္လုိ႔ ေျပာပါတယ္။ Sushi မစားခင္ သူတုိ႔ ဂ်ပန္ရုိးရာ Sushi စားတဲ့ ထုံးစံေလးကုိ YouTube မွာ တင္ထားတာ ခဏၾကည့္လုိက္ၾကပါစုိ႔။
စက္တင္ဘာ ၁၊ ၂၀၀၇။
4 comments:
ဆူရွီလုပ္နည္းေစာင့္ေနတယ္..စားနည္းကေတာ့..၄၅ ဒီဂရီ ေခါင္းေစာင္းစားရမယ္ဆိုလို႔..ရီခ်င္တယ္။ အမလည္းအရင္ကမၾကိဳက္ဘူး..
ေၾကာင္အန္ဖတ္နဲ႔တူတယ္လို႔ထင္တာ..ခုေတာ့ၾကိဳက္သြားပီ
အဟား မေက ေျပာတာဖတ္ျပီး ရီေနတယ္.. ဆူရွီကို ေၾကာင္အန္ဖတ္နဲ့ တူလို့တဲ့ ။
ဂ်စ္ကေတာ့ အသားစိမ္း ငါးစိမ္းပါတဲ့ ဆူရွီကို မၾကိဳက္ဘူး ။ အသီးအရြက္ ၊ ဘဲဥ ၊ ပုဇြန္ေၾကာ္ တို့နဲ့ လုပ္ထားတဲ့ ဟာေတြေတာ့ ၾကိဳက္တယ္ ။
ဂ်စ္လည္း sashimi လံုး၀ကို မစားနိုင္ ။ ေနာက္ ဂ်ပန္စာထဲမွာ ခ်က္ထားတဲ့ eel ကိုေတာင္ လံုး၀ မစားနိုင္ ။ ျငီလြန္းလို့ ။
စကၤာပူမွာ Japan Hour ဆိုလာရင္ ၊ သူတို့ရဲ့ rural area ေတြမွာ ငါးေတြကို အစိမ္း အရမ္းေကာင္းတယ္ ေကာင္းတယ္ စားျပတာ ပါတယ္ ။ သူတို့စားတာ ၾကည့္ရင္ေတာ့ သိပ္ေကာင္းတဲ့ပံုပဲ ။ ကိုယ့္စားခိုင္း စားနိုင္မွာ မဟုတ္ း)
မေကေရာ မဂ်စ္တူးေရာ..
comment ေရးေပးတဲ့အတြက္ တကယ္ကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မေက ေျပာမွ ေၾကာင္အန္ဖတ္နဲ႔ တူတာ သတိထားမိသြားျပီ။ း) YouTube ထဲမွာ ျပတာ တခ်ဳိ႕က ရီစရာလုပ္ထားတာဆုိျပီး ဆရာက မနည္းရွင္းျပရွာတယ္.. သူတုိ႔ေတြကုိ အထင္လြဲမွာစုိးလုိ႔လား မသိပါဘူး... (ဥပမာ - ဆုိင္ကအထြက္ ဆား လ်က္တာမ်ိဳးဆုိရင္ ဘယ္သူမွ မလုပ္ၾကပါဘူး :D)
မဂ်စ္ေရ.. eel က အမလည္း မစားႏုိင္ဘူး။ စျပီး စားခ်င္းတုန္းက ေကာင္းမလုိလုိနဲ႔ ေနာက္ေတာ့ အီျပီး ညီွတဲ့အနံ႔မခံႏုိင္ဘူး။ ;) ဂ်ပန္ ဆရာမ ေတြကေတာ့ အမ အသားစိမ္းမစားႏုိင္ဘူးဆုိလုိ႔ sushi ကုိ ထမင္းလိပ္လုိမ်ိဳး ဟာ လုပ္ေကၽြးမယ္ေျပာတယ္.. အဲဒီက်မွ စားၾကည့္လုိက္အုံးမယ္.. :P
ျမရြက္ေ၀လည္း ဆူရွိမစားႏိုင္ပါဘူး။ စားၾကည့္ေနတုန္း စိတ္ထဲက ညႇီလာသလို ကိုယ့္မွာအစြယ္ေပါက္ျပီး ဘီလူးျဖစ္လာသလို ခံစားရတယ္။ "အနေဂါ့"ေတာ့ ၾကိဳက္တယ္။
Post a Comment