October 25, 2007

ဂ်ပန္တုိဖူး

ရုံးက ဂ်ပန္မသူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ေန႔လည္စာ ထြက္စားေတာ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က “ဂ်ပန္တုိဖူးဆုိင္ သြားဖူးလား”လုိ႔ ေမးပါတယ္။ က်မက “ဂ်ပန္စာ သိပ္မေျပာတတ္ေတာ့ ဂ်ပန္စားေသာက္ဆုိင္ဆုိရင္ မမွာတတ္လုိ႔ မသြားဖူးပါဘူး”လုိ႔ ေျပာလုိက္ပါတယ္။ ဒါနဲ႔ သူတုိ႔က “ဂ်ပန္တုိဖူး သြားစားရေအာင္” လုိ႔ ေခၚတာနဲ႔ ျပီးခဲ့တဲ့ ၂ ပတ္ေက်ာ္ေလာက္က သြားစားျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။

မသြားခင္ သူငယ္ခ်င္းက “ေစ်းၾကီးတယ္၊ ရပါ့မလား”ဆုိျပီး က်မကုိ ခဏခဏ ေမးပါတယ္။ “တစ္ေယာက္ကုိ ယန္း ၅၀၀၀ ေပးရမယ္၊ အရည္တခုခုေသာက္မယ္ဆုိရင္ ပိုက္ဆံ ထပ္ေပးရမယ္”လုိ႔ အရင္ၾကိဳေျပာျပထားပါတယ္။ က်မလည္း သြားမယ္လုိ႔ ကတိေပးထားျပီးသား၊ ေျပာထားျပီးသား စကားတစ္ခုကုိ ျပန္ မျပင္ခ်င္ဘူး၊ သြားမယ္လုပ္ျပီးကာမွ ေစ်းၾကီးလုိ႔ မလုိက္ဘူးဆုိတာမ်ိဳးလည္း မျဖစ္ခ်င္ဘူး။ အဲဒီလုိမွ သူတုိ႔နဲ႔မသြားရင္လည္း ဘယ္ေနရာမွ သြားရမွာ မဟုတ္ဘူးေလ။ သူတို႔အတြက္ကေတာ့ ယန္း ၅၀၀၀ ဆုိတာ ဘာမွ မေျပာပေလာက္ေပမယ့္ ကိုယ့္အတြက္ကေတာ့ မလုိအပ္ရင္ မသုံးခ်င္ဘူးေပါ့။ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာ ေရာက္တုန္း စားဖူးတယ္ရွိေအာင္ “ရပါတယ္၊ ငါသြားခ်င္ပါတယ္။ လုိက္ပုိ႔ေပးပါ”ဆုိျပီး လင္မယား ၂ ေယာက္စလုံး လိုက္သြားျဖစ္ၾကတာပါ။

ဆုိင္ရွိတဲ့ Building က တကယ့္ Osaka ျမိဳ႕လယ္မွာ ရွိတာပါ။ အဲဒီ Building အထဲမွာကုိပဲ နာမည္ၾကီး Company ရုံးခန္းေတြ အျပင္ British Councilor ရုံးခန္းလည္း ရွိပါေသးတယ္။ Building နာမည္က Epson Osaka ပါတဲ့။ ဆုိင္က အေပၚဆုံးအထပ္ (၂၂ ထပ္) မွာပါ။ အဲဒါေၾကာင့္မုိ႔ပဲ ေစ်းပိုၾကီးသလားေတာ့ မေျပာတတ္ေတာ့ပါဘူး။


ဓာတ္ေလွကားက ထြက္ထြက္ခ်င္းပဲ ဆုိင္ေရွ႕ကုိ ေရာက္သြားပါတယ္။ ဆုိင္က အေပၚဆုံးအထပ္မွာ ဆုိေတာ့ အျပင္ဘက္ ညရႈခင္းၾကည့္ရတာလည္း အရမ္းလွပါတယ္။ ဆုိင္ထဲမွာ ဂ်ပန္သီခ်င္း တီးလုံးသံကလြဲရင္ တျခား ဆူဆူညံညံသံ မၾကားရပါဘူး။ ဆုိင္ကုိ လာတဲ့ ဧည္သည္ကလည္း မမ်ားလွဘူးဆုိေတာ့ က်မတုိ႔ အားလုံး ၅ ေယာက္စာအတြက္ ေပးထားတဲ့အခန္းက ေတာ္ေတာ္ေလး က်ယ္ပါတယ္။ ဒါနဲ႔ က်မတုိ႔လည္း စကားေျပာလုိက္ စားပြဲထုိးေတြ လာခ်ေပးတာ တစ္ခုျပီး တစ္ခုစားလုိက္နဲ႔ ည ၁၁ နာရီေက်ာ္ ေလာက္မွ ဆုိင္က ျပန္လာခဲ့ၾကတာပါ။ ဘာေတြ စားခဲ့လဲဆုိတာေတာ့ဓာတ္ပုံထဲ ၾကည့္လုိက္ၾကပါေနာ္။



အေပၚပုံက ဆုိင္မွာ ခင္းက်င္းထားတာကုိ ရုိက္ထားတာပါ။ ေရွ႕က သစ္သားျပားအုပ္ထားတဲ့ေအာက္မွာက တုိဖူးအရည္ထည့္ထားတာ။ ဖြင့္မၾကည့္မိေတာ့ ဘယ္လုိပုံစံ ရွိမွန္းမသိလုိက္ရဘူး။ စားပြဲထုိးက ပလပ္ေပါက္ထုိးတာပဲျမင္လုိက္ရတယ္။ နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာေတာ့ ပလပ္ေပါက္ျဖဳတ္ေပးျပီး စားလုိ႔ရျပီလုိ႔ လာေျပာေတာ့မွ တုိဖူး က်ိဳထားမွန္းသိရတာ။



က်မတုိ႔ထုိင္တဲ့ အခန္းရဲ႕ နံရံမွာ ပန္းထုိးထားတာ လွလုိ႔ ဓာတ္ပုံရုိက္ယူထားလိုက္တာ။




ပထမဆုံး ခ်ထားေပးထားတဲ့ ဂ်ပန္စာပါ။ ဘယ္ဘက္အစြန္ဆုံး ပန္းကန္ျပားထဲက ပုဇြန္ျပဳတ္ရယ္ ျပီးေတာ့ ထမင္းဆုပ္ေပၚမွာ ငါးရွည့္တင္ထားတာရယ္။ ေနာက္ျပီး အလယ္မွာက တုိဖူးအေအး၊ အရြက္သုပ္၊ ညာဘက္အစြန္ဆုံးက အသားေပါက္စီ (ဂ်ပန္ dumpling)။ ေပါက္စီခ်ည္းပဲစားရင္ ေကာင္းတယ္။ အေပၚက အ၀ါေလးပါ ထည့္စားရင္ အရမ္းစပ္ျပီး မႊန္တယ္။ ၀ါဆာဘိ လုိပဲ။ ေပါက္စီနဲ႔ ေရာစားလုိ႔ မေကာင္းဘူး။



ဒီဟာက က်မ မၾကိဳက္တဲ့ ဆာရွိမိ(Sashimi)။ တစ္ခု ႏွစ္ခုေလာက္ပဲ ျမည္းျပီး စားလုိက္တယ္။ အကုန္ေတာ့ မစားႏုိင္ဘူး။



က်ိဳထားျပီးသား တုိဖူး။ ဇြန္းနဲ႔ ခပ္ျပီး ပန္းကန္လုံး ၂ လုံးထဲကုိ ခြဲထည့္ထားရတယ္။ ျပီးရင္ စားပြဲထိုးက အရည္ ၂ မ်ိဳး လာခ်ေပးတယ္။ အဲဒီအရည္နဲ႔ ဆမ္းစားရတာ။





ပထမတစ္မ်ိဳးက ပဲငံျပာရည္ကုိ စပ္ထားတဲ့ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္အရည္ကုိ တိုဖူးထည့္တဲ့ပန္းကန္လုံးထဲ ကိုယ္ၾကိဳက္သေလာက္ ထည့္ျပီးမွ အေပၚက ဂ်င္းေထာင္းထားတာရယ္၊ ႏွမ္းရယ္၊ ေနာက္ျပီး ဂ်ပန္အမႈန္႔တစ္မ်ိဳးပဲ နာမည္ေတာ့ မသိဘူး။ အဲဒါေတြ အေပၚကထပ္ျဖဴးျပီး ထည့္စားရတယ္။ တုိဖူးက ႏူးညံ့ျပီးေတာ္ေတာ္စားလုိ႔ေကာင္းတယ္။


ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ အရြက္နည္းနည္း၊ မႈိနဲ႔ မုန္လာဥနီ ေရာက်ိဳထားတဲ့ ေကာ္ရည္လုိ အရည္မ်ိဳးပါပဲ။ အရည္ ၂ မ်ိဳးလုံးက တုိဖူးေပၚမွာ ဆမ္းစားရတာဆုိေတာ့့ အရသာ မတူေပမယ့္ တစ္မ်ိဳးစီေတာ့ စားေကာင္းပါတယ္။


ဒါကေတာ့ အမဲသားကင္ပါ။ မီး အပူတိုက္ထားတဲ့ ေက်ာက္တုံးေပၚကုိ အသားတင္ျပီး ကင္ရတာ။ အမဲသားက တခုခုနဲ႔မ်ား စိမ္ထားသလားေတာ့ မသိဘူး။ အသားကုိ မီးအပူေပၚ တင္ျပီး သိပ္မၾကာခင္ပဲ သူတုိ႔က ယူျပီး ပဲငံျပာရည္နဲ႔တုိ႔စားေနျပီ။ ကိုယ့္မွာသာ က်က္ေအာင္ဆုိျပီး အၾကာၾကီးထားျပီး ဟုိဘက္လွန္ေပးလုိက္ ဒီဘက္ လိွမ့္ေပးလိုက္နဲ႔ ေသြးေရာင္ေပ်ာက္ေအာင္လုပ္ရတယ္။ တကယ္စားၾကည့္ေတာ့ အမဲသားက ႏူးညံ့ျပီး လုံး၀ မညွီပါဘူး။



ဒါက ထမင္းေၾကာ္လုိမ်ိဳးပါ။ ဟင္းခ်ိဳရယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္အခ်ဥ္ရယ္။ ထမင္းေၾကာ္လုိမ်ိဳးရယ္။ ေရွ႕က ဟုိနည္းနည္း ဒီနည္းနည္း စားလာျပီး ထမင္းအလွည့္ေရာက္ေတာ့ ကုန္ေအာင္မစားႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။ တစ္လုတ္ ႏွစ္လုတ္ေလာက္ပဲ စားႏုိင္ေတာ့တယ္။

ေနာက္ဆုံးက Dessert အေနနဲ႔ ပူတင္းလာခ်ေပးတာပါ။ ပူတင္းက ဆိမ့္ျပီး စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ အရမ္းလည္း မခ်ိဳဘူး။ ဓာတ္ပုံလည္းမရုိက္လုိက္ရပါဘူး။ ၾကားထဲက ဟင္း ၁ မ်ိဳး ၂ မ်ိဳးေလာက္ က်န္ေနေသးတယ္။ ဓာတ္ပုံမရွိေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။ လာခ်ေပးတဲ့ အစာေတြက မ်ားလုိ႔။ ဓာတ္ပုံရွိသေလာက္ပဲ တင္ေပးလိုက္ႏုိင္ပါတယ္။

အဲဒီက ျပန္လာျပီး က်မကေတာ့့ “ေတာ္ျပီ ေနာက္တစ္ခါ အဲဒီလုိဆုိင္မ်ိဳး မသြားေတာ့ဘူး”လုိ႔ တစ္ထုိင္တည္း ဆုံးျဖတ္လိုက္ပါတယ္။ အစားအစာေတြက ဂ်ပန္စာေတြဆုိေတာ့ ရွင္းရွင္းေျပာရရင္ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ မကိုက္လွပါဘူး။ အခုဟာကလည္း တစ္ခါတစ္ေလ စားတာဆုိေတာ့ စားေကာင္းပါတယ္။ ခဏခဏစားခ်င္တယ္ဆုိျပီး ေတာင့္တေလာက္ေအာင္ေတာ့ မျဖစ္မိပါဘူး။ တစ္ရုံးတည္း အလုပ္အတူလုပ္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ အတူတူသြားၾကတယ္။ မစားဖူးေသးတဲ့ အစာတစ္ခု စားဖူးလိုက္တယ္။ သူတို႔တစ္ေတြနဲ႔လည္း စကားစျမည္ေျပာျဖစ္တယ္ဆုိေတာ့ က်မအတြက္ အေတြ႔အၾကံဳအသစ္အဆန္းတခုပါပဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အဲဒီညက က်မတုိ႔ ေပ်ာ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေအာက္တုိဘာ ၂၅၊ ၂၀၀၇။

6 comments:

စိုးထက္ - Soe Htet ! said...

ဟဲ .. ဟဲ .. ဂ်ပန္တိုဟူး လာျမည္းသြားတယ္ ... အရသာ ရွိလိုက္တာ ... おいしい ( အိုအီးရွိ ) ... :)

ျမရြက္ေဝ said...

စားလို႕ေကာင္းလား အမ!
ကြၽန္မေတာ့ ပဲျပားသိပ္မၾကိဳက္ဘူး။
ဟိုတေလာက အိမ္ၾကီးရွင္နဲ႕ "အိုခိုႏိုမိ ရကိ"သြားစားၾကတယ္။ ကြၽန္မတို႕အထင္က ေၾကာ္ျပီးသားကို လာခ်ေပးျပီး ကိုယ့္ေရွ႕က အပူျပားေပၚ ေႏႊးစားရတယ္ထင္တာ။ ဘယ္ဟုတ္မလဲ၊ သြားမိတဲ့ဆိုင္က မွာထားတဲ့ပြဲေတြကို ကိုယ့္ဘာသာေၾကာ္ရတာကိုး။ ႏွစ္ေယာက္လုံး မလုပ္တတ္မကိုင္တတ္နဲ႕၊ ဟင္းခတ္အရည္ေတြကလည္းမ်ား၊ ဘယ္အေၾကာ္က ဘယ္ဟင္းခတ္ထည့္ရမွန္းမသိနဲ႕ အေတာ္အၾကပ္႐ိုက္သြားတယ္။ အိုးနင္းခြက္နင္းဟိုေလွ်ာက္ထည့္ ဒီေလွ်ာက္ထည့္လုပ္ျပီး ေၾကာ္စားခဲ့ၾကတယ္။ ဟီး--
ေနာက္ဆို ဂ်ပန္အစားအစာေတြ နားမလည္ဘဲ သြားမစားရဲေတာ့ဘူး။

မွ်ားျပာ said...

စားလို့ ေကာင္းလိုက္တာဗ်ာ ...
ေနာက္ဆို စားဖို့အိမ္တခုတိုးသြားျပီဗ်
ေနာက္လည္း လာစားမယ္ ေကြးေနာ္ အစ္မ
အဆင္ေျပပါေစဗ်ာ

diLo said...

woah..looks yummy and nice sis..
thanks for sharing..nice pix!

သုလြန္းအိမ္ said...

ဂ်ပန္တိုဟူး .. လာစားသြားတယ္။ သြားရည္ေတြေတာင္ မႏိုင္ဘူး .... ရွလြတ္ ရွလြတ္ .. ။ ေက်းဇူးတင္တယ္ အမေရ။ ေနာက္လဲ ထပ္ေကၽြးေနာ္။ ေတာ့တုိးက အစားဆုိရင္ ထိပ္ဆံုးက အဟိ။ စိတ္နလံထကာစ မို႔လို႔ထင္တယ္ .. ဒီေလာက္အမ်ားႀကီး လာစားတာ မ၀ေသးဘူး။ ထပ္ေကၽြးပါအံုး အမေရ။ :P

Khin said...

ပုုံေလးေတြကလွလုုိက္တာ စားခ်င္စရာပါဘဲ